Onder de zeespiegel

Een flink deel van nederland ligt onder de zeespiegel. vroeger werd NL ook heel vaal overstroomd door de noordzee. Rond 1100 begonnen de nederlanders die bij de kust woonden dijken aan te leggen waarmee ze alles konden beschermen tegen het water. Terpen, door de mens gemaakte heuveltjes met dorpen erop die ze daarvoor gebruikten om ongeveer hetzelfde reslutaat te bereiken waren overbodig geworden.

Sedimentatie  ging door aan de buitendijkse kant van de dijk en wanneer de grond hoog genoeg was maakte men een nieuwe dijk voor de andere dijk.

Door aanleg van dijken zijn polders ontstaan, waar vruchtbare bouwgrond te vinden is. Als het veel regende, moest het water uit de polders weggepompt worden. Dit gebeurde vroeger met molens, maar nu doet men dat met een gemalen.

Veen

Een van de verschillende soorten land in Nederalnd is veen.

 

Veen is ontstaan door in en uitstroming van water vanuit het waddengebied achter de duinen bij eb en vloed.

Wanneer het water instroomde bij vloed, stond het water vaak stil en dan dwarrelen kleine beetjes zeeklei op de grond, tot er hele dikke lagen zeeklei lagen.

Op het moment dat de opening tussen de duinen overspoeld werd met zand, veranderde het overgebleven water tussen de duinen in moeras en kwamen dode plantenresten op de grond te liggen.

Als het water weg ging bij eb bleven alleen de plantenresten en zeeklei over, en dat hoopte op en drukte zichzelf samen. uiteindelijk ontstond veen.

(Als veen uitdroogt verandert het in een andere grondsoort; turf)

Grind

Weer een andere grondsoort die te vinden is is grind

In de alpen worden de bergen langzaam afgebroken. Dat heet verwering

Verwering kan op 3 verschillende manieren gebeuren, namelijk:

1: vorstverwering

In rotsen zitten scheuren en spleten. overdag, vullen die zich met vocht, en in de nacht waneer de temperatuur onder 0 komt te zitten bevriest het en zet het uit. Zo wordt de scheur steeds groter tot de rots uit elkaar valt

2: Biologische verwering

Plantenwortels groeien soms tussen de spleten. Wanneer deze wortels dikker worden kan de rots breken

3: Chemische verwering

Dit gebeurt als zuurstof en vocht met de steen reageren, het is te vergelijken met bijvoorbeeld hout dat rot door water. Het ligt aan het klimaat of dit gebeurt.

Na verwering van de rotsen gaan de stenen in een massabeweging naar een dal, waar een rivier de stenen meeneemt. In het water schuren de stenen zich aan het water en andere stenen - erosie - , waardoor ze langzaam rond en glad worden . Die worden dan op gegeven moment door de rivier achtergelaten. Dat is het grind wat je in Nederland vindt.

(Als dit nog verder wordt geëroseerd wordt het zand en uiteindelijk klei)

Het nederlandse landschap heeft niet veel bergen of grote oerwouden en je ziet wanneer je naar NL kijkt helemaal niet zoveel bijzonders, maar laat je niet misleiden door wat er aan de buitenkant zit, want de binnenkant kan veel verbergen! 

camron

Maak jouw eigen website met JouwWeb